De meeste kinderen kijken er reikhalzend naar uit: als ze vier jaar worden, mogen ze naar de basisschool! Maar hoeveel zin ze er ook in hebben, het kan voor je kind moeilijk zijn om over te schakelen op de nieuwe situatie. Het is echt niet vreemd als ook jouw kind hier last van heeft en eerlijk is eerlijk, ook voor jou als ouder kan het lastig zijn om je zoon of dochter los te laten. Wat worden ze snel groot!

Voor zowel je kind als jou is het dan ook prettig om de eerste schooldag op de basisschool goed voor te bereiden. Deze 5 tips helpen je het goed aan te pakken.

1. Wendagen, een goed idee

Veel scholen hebben een aantal wendagen. Dit zijn een aantal dagdelen waarop jij en je kind kennis kunnen komen maken met de school en met de nieuwe klas. Zo kan je kind op zijn of haar gemak de klas verkennen en de juf of meester ontmoeten. Vaak mag jij nog even aanwezig zijn, wat veel kinderen ook prettig blijken te vinden.

2. Vertel je kind over school

Nog voordat je naar de eerste wendag gaat, is het leuk om je zoon of dochter alvast te vertellen over de basisschool. Leen boekjes van de bibliotheek hierover of kijk een filmpje. Zo krijgt je kind er een echt duidelijk beeld bij – en waarschijnlijk heel veel zin om zelf ook te gaan. Hij of zij is dan immers al een echte kleuter!

3. Ga samen schoolspullen kopen

Kaftpapier en een rekenmachine heb je voorlopig nog niet nodig, maar er moeten wel andere spulletjes gekocht worden voor je kleine schoolganger. Denk maar aan zaken zoals een rugzak, broodtrommel en eventueel een beker. Ga deze lekker samen uitzoeken. Je kind zal het leuk vinden om zelf te mogen kiezen en dit maakt het nog leuker om met de nieuwe spullen naar school te gaan.

4. Oefen een afscheidsritueeltje

Ook al heb je alles nog zo goed voorbereid, op de eerste schooldag kan het ineens toch heel erg spannend zijn. En eng. En mag papa of mama eigenlijk niet naar huis! Om de kans op tranen en een kleuter aan je been nog wat verder te verkleinen, kunnen jullie thuis een afscheidsritueeltje oefenen. Bijvoorbeeld: een kusje voordat je je jas ophangt, een kusje voordat je de klas instapt en een kusje voordat je kind in de kring gaat zitten. Dit geeft je kind duidelijkheid en houvast, waardoor het afscheid nemen ineens minder moeilijk kan zijn.

5. Leg alles nog eens goed uit

Het is zo ver, de eerste schooldag! Vertel voordat jullie thuis weggaan nog eens rustig wat je kind vandaag te wachten staat en vooral: dat jij straks weer op het plein staat te wachten om hem of haar weer op te halen. Voor veel kinderen is deze wetenschap al een hele geruststelling.

Moe van alle indrukken

Natuurlijk is het helemaal niet raar of erg als je kind – ondanks de zorgvuldige voorbereidingen – op het moment suprême toch nog koudwatervrees krijgt en er een heus drama van maakt. Troost je kind en draag hem of haar over aan de goede zorgen van de nieuwe juf of meester. Vaak zijn de tranen weer verdwenen zodra ook jij uit beeld bent en vindt je kind genoeg afleiding in alle nieuwe dingen in de klas.

Door alle nieuwe indrukken en natuurlijk het hectischere sociale leven in de klas kan je kleuter moe en hangerig worden. Het is helemaal niet erg om hem of haar een keer een dagje thuis te houden – het is zelfs wettelijk geregeld dat dit kan. Kinderen mogen tot hun zesde verjaardag zonder toestemming van school vijf uur per week thuisblijven van school. Geef dit dan wel even door, uiteraard. Bovendien is een kind van vier nog helemaal niet leerplichtig, dus starten met een driedaagse schoolweek zou – mits de school meewerkt – ook een optie kunnen zijn.

 

banner