Foto: Daniella van Bergen

Foto: Daniella van Bergen

Pubermeiden hebben met allerlei problemen te maken. Meiden die vriendinnen van je afpakken, geroddel, buitensluiten, noem maar op. Op de Paul Krugelschool in Transvaal krijgen pubermeiden iedere week les zonder jongens, in een apart meidenklasje om hun problemen op een laagdrempelige manier te bespreken.

Meidenklasje

Iedere week komen de pubermeiden uit groep 7 en 8 twee uur samen, terwijl de jongens gewoon les hebben. Stichting Sitah zet jongerenwerkers in om de meiden te begeleiden en doen ze samen diverse opdrachten om hun zelfbewustzijn en hun zelfvertrouwen te vergroten. Bijvoorbeeld aan de hand van ‘moodboards’ laten ze aan elkaar zien wie ze willen zijn en geven ze presentaties aan elkaar over zichzelf. Zo worden de meiden min of meer gedwongen na te denken over zaken waar ze normaal gesproken niet zo snel bij stil staan. Wie ben ik? Wat vind ik belangrijk en wat vind ik leuk? De meiden vinden het veel makkelijker zonder jongens. Het is veel rustiger en volgens de meiden doen jongens alleen maar stoer en willen ze aandacht van de juf.

Doel project

Het doel is om het zelfvertrouwen van de meiden een boost te geven en te voorkomen dat ze erg met hun identiteit moeten worstelen gedurende hun puberteit. Met dit project wil de school dat de meiden zelfverzekerder hun middelbareschooltijd tegemoet gaan. Het project wordt gefinancierd uit een subsidiepot en is voor scholen in achterstandsbuurten. Vorig jaar begon het als proef, maar door de positieve ervaringen van de meiden gaat Paul Krugerschool ermee door.

 

 

banner