phoneKlein

Cijfers van KPN laten zien dat kinderen op steeds jongere leeftijd een mobiele telefoon krijgen. Wist je dat inmiddels 5 procent van de vierjarigen een mobiel heeft? Ouders doen dit omdat ze het belangrijk vinden dat hun kinderen bereikbaar zijn. Ondanks het feit dat ze zich wel zorgen maken over de invloed van nieuwe media op hun kinderen.

Jongeren die nu rond de 17, 18 jaar zijn, kregen hun eerste telefoon op een gemiddelde leeftijd van 13,2 jaar. Kinderen die nu 13 en 14 jaar zijn, kregen al op hun eerste telefoon toen ze gemiddeld 11,7 jaar oud waren. Inmiddels heeft 94 procent van de 12-jarigen een telefoon. Ruim 400 kleuters hebben er inmiddels ook eentje. De jongste kinderen krijgen meestal eerst een prepaidkaart. Als ze wat ouder worden, mogen ze een abonnement.

Voorlichtingscampagne KPN

KPN start op woensdag 8 november met een campagne om ouders en kinderen te helpen met elkaar in gesprek te gaan over hoe je om kan gaan moet een mobiel. De onderwerpen privacy, cyberpesten, bereikbaarheid, maar ook omgaan met geld, komen aan bod in de campagne genaamd ‘Hoe overleef ik mijn 1e mobiel?’. In een leuke onlinetest leren kinderen wat telefoonetiquette is; wat kan je online delen en wat niet, wat doe je als je telefoon gaat tijdens je spreekbeurt.

Voor- en nadelen

Ouders die hun kinderen een mobiel geven, zijn zich wel bewust van de voor- en nadelen van een mobiel op jonge leeftijd. Bereikbaarheid is het grootste voordeel. Ook vinden ouders het belangrijk dat hun kinderen leren omgaan met nieuwe technologie.  De belangrijkste nadelen die er zijn, hebben te maken met nieuwe media met onderwerpen als kinderlokkers, cyberpesten en sexting. Kinderpsycholoog en opvoedkundige Tischa Neve vindt dat ouders duidelijke regels moeten stellen. Kinderen lopen het gevaar zich te verliezen in de telefoon. Kleuters moeten ook nog niet aan de mobiel, vindt ze. Zij kunnen prima tegen hun ouders vertellen wat ze gaan doen of waar ze heen gaan. Pas vanaf groep 7 en 8 begint het sociaal te spelen dat er groepsapps en dergelijke ontstaan.

 

banner