Het is alweer zes jaar geleden dat Google de Chromebook lanceerde: een onderhoudsarme, snelle laptop met een eigen besturingssysteem.  Speciaal ontwikkeld met het oog op gebruik in het onderwijs. In Amerika kiezen inmiddels al meer dan 50 procent van de onderwijsinstellingen voor een Chromebook. In 2014 overtrof daar het gebruik van Chromebooks in de klaslokalen zelfs de iPad van Apple. Ook Nederlandse scholen kiezen steeds vaker voor een Chromebook. Waarom?

Volledig webbased

chrome-logo kleinstEen Chromebook is een laptop, volledig webbased, zonder eigen opslag die je kunt gebruiken zolang je verbonden bent met  het internet. Je werkt ermee in de Cloud en niet via een harde schijf. Google ontwikkelde een snel besturingssysteem voor Chromebooks: Chrome OS. Daarnaast maakt de computer gebruik van internetbrowser Chrome. Verschillende fabrikanten bieden inmiddels een Chromebook aan. Voor scholen is er Google for education, met verschillende apps die Office 365 uitstekend vervangen en daarnaast heb je onbeperkte opslag in de cloud. Kinderen kunnen bijvoorbeeld zien wat en wanneer ze aan opdrachten in moeten leveren via Google Classroom. De leraren zien realtime wie al opdrachten heeft ingeleverd en kunnen feedback geven.

Voor- en nadelen

Die setup kent een aantal voordelen. Doordat je alleen in de Cloud werkt, is de software die je gebruikt altijd up-to-date, wordt je computer constant op virussen gecontroleerd en worden er steeds backups gemaakt. Je bent dus nooit iets kwijt!

Voor scholen komt daarbij dat deze computers erg onderhoudsvriendelijk zijn, waardoor ze lang mee gaan. Voor de systeembeheerders komt daar het gemak van het beheer bij.  Chromebook zijn licht waardoor kinderen er makkelijk mee overweg kunnen. Veel scholen kiezen er ook voor omdat ze, meestal naast een touchscreen, ook een toetsenbord hebben. Vooral de oudere kinderen kunnen zo al oefenen met typen of het maken van een werkstuk. Maar het meest doorslaggevende argument van veel leraren is, dat ze zo snel zijn. Binnen 10 seconden kun al je met je les beginnen. Een nadeel kan je internetverbinding zijn. Als die uitvalt, kan je niets. Windows en iOs-programma’s kan je alleen gebruiken als er een webversie van is. Momenteel zijn er nog niet veel apps voor. Binnenkort kunnen wel steeds meer Android-apps draaien op Chromebooks.

Gynzy Kids

Schermafbeelding 2017-11-28 om 09.53.35Ook Gynzy kids speelt, samen met Cloudwise, in op de toenemende vraag naar Chromebooks. “We zien vooral dat het gemak van het beheer dat scholen enorm aanspreekt. Daarnaast draagt het bij aan het doel van Gynzy: het ontzorgen van de leerkrachten en het optimaliseren van het onderwijs voor de kinderen. Tel daarbij de ondersteuning van Cloudwise bij op, Gynzy Kids (waarmee kinderen zelf kunnen oefenen met Gynzy) en een zeer scherpe prijs voor dat alles .” aldus Koen Geluk van Gizy Kids. Want voor een all-in prijs van slechts 99 euro heb je al een verwerkingssoftware van Gynzy mét Chromebook touch en de service van Cloudwise. Bovendien ontvang je als je voor 1 januari 2018 bestelt, gratis een oplaadkar (een kar waar 30 Gynzy Chromebooks in passen). Dus waar je voorheen alleen gebruik kon maken van de software van Gynzy op iPad, kan het nu dus ook met een chromebook.
banner